Nujni za delovanje in izboljšavo spletne strani so že aktivni. Oglaševalske piškotke bomo aktivirali le, če se s tem strinjate. Izbiro lahko kadarkoli spremenite. Več o piškotkih tu.
Velikost pisave
Razmak črk
Razmak vrstic
Kaj povzroča trdoto vode?
Voda je odlično topilo. V vsaki vodi v naravi so raztopljene različne mineralne snovi, katerih količina in vrsta je odvisna predvsem od geološke sestave tal (kemične sestave prsti in kamnin), preko katerih voda teče, preden jo zajamemo in distribuiramo do porabnikov.
Trdota vode je naravna lastnost vode. Nekatere naravne vode vsebujejo več, druge manj raztopljenih mineralnih snovi. Predvsem gre za kalcijeve in magnezijeve hidrogenkarbonate (iz apnenca in dolomita) ter kalcijev sulfat (iz sadre). Te mineralne snovi dajejo vodi okus in povzročajo njeno trdoto. Ločimo: karbonatno, nekarbonatno in skupno trdoto vode.
Kot karbonatno ali prehodno trdoto vode označujemo prisotnost kalcijevih in magnezijevih ionov, ki tvorijo hidrogenkarbonate. Pri segrevanju vode se zaradi izhlapevanja ogljikovega dioksida (CO2) izloča v vodi netopni kalcijev in magnezijev karbonat - tako imenovani vodni kamen ali kotlovec, ki je najbolj izražen v sistemih za pripravo tople vode.
Nekarbonatno ali stalno trdoto vode predstavljajo ioni kalcija in magnezija, ki tvorijo kloride, sulfate in nitrate, torej soli obeh omenjenih ionov, ki so prav tako prisotne v vodi. Stalna trdota vode se s segrevanjem vode ne spreminja.
Skupna trdota vode predstavlja vsoto karbonatne in nekarbonatne trdote. Trdoto vode izražamo kot vsoto kalcijevih in magnezijevih ionov in jo predstavimo kot vsebnost kalcijevega oksida (CaO) ali kalcijevega karbonata (CaCO3).
Trdoto vode izražamo v različnih enotah:
Enota, ki se še vedno najpogosteje uporablja za izražanje trdote vode, je nemška trdotna stopinja (°N, dH).
TRDOTNA LESTVICA | |||
Nemška trdotna stopinja °N | francoska trdotna stopinja °F | mmol/L CaCO3 | |
Mehka voda | 0 - 8 | 0 - 14 | 0 - 1,4 |
Srednje trda voda | 8 - 15 | 14 - 27 | 1,4 - 2,7 |
Trda voda | 15 - 21 | 27 - 37 | 2,7 - 3,8 |
Zelo trda voda | nad 21 | nad 37 | nad 3,8 |
1°N = 1,78°F; 1°N = 0,18 mmol/L CaCO3 |
Vodni kamen
V vodi topni kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati (karbonatna trdota vode) se pri segrevanju vode izločajo v obliki bele oborine - imenovane »vodni kamen ali kotlovec«. Oborina - vodni kamen torej nastane iz kalcijevih in magnezijevih hidrogenkarbonatov, ko se le-ti pri segrevanju vode pretvorijo v netopne karbonate. Ostale mineralne snovi se pri segrevanju vode ne izločijo in ostanejo v vodi kot stalna trdota vode (sulfati, kloridi,…).
Izločeni vodni kamen ni škodljiv za zdravje, povzroča pa kar nekaj težav v gospodinjstvih kot so:
Več mineralnih snovi vsebuje voda, tem bolj trda je in tem več vodnega kamna se izloči.
Nekaj napotkov/priporočil za zmanjšanje težav:
Tabela prikazuje:
trdoto vode v sistemu upravljavca Vodovod sistema B d.o.o. in je izražena v nemških trdotnih stopinjah °N (1°N = 1dH predstavlja 10 mg CaO/L)
Trdota vode je odvisna od vodnega vira, ki oskrbuje določeno oskrbovalno območje.
OSKRBOVALNO OBMOČJE (OO) | VODNI VIR | TRDOTA VODE | OBČINA |
Sistem B | Črnske meje | 8,3 - 11,6 | Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci Rogašovci, Tišina |
Fazanerija | 11,0 - 15,9 | ||
Krog | 10,0 - 17,3 | ||
Hraščice | Hraščice | 8,3 - 9,8 | Beltinci |
Dokležovje | Dokležovje | 13,0 - 13,3 | Beltinci |
Čepinci | Čepinci | 4,0 - 4,6 | Šalovci |
Domanjševci | Domanjševci | 7,0 - 6,9 | Šalovci |
Hodoš | Hodoš | 7,3 - 7,0 | Hodoš |
Meritve je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v vodi vodnih virov. |
Sledite nam na družbenih omrežjih
Bodite na tekočem z najnovejšimi novicami in posodobitvami.
Sledite nam na: